Hruške

Hruške so izredno primerne za sušenje, kompote in predelavo v destilate.

Abate fetel

je hruška francoskega porekla. Vzgojil jo je opat Fetel,  po katerem je sorta dobila ime. Gre za jesensko sorto, ki dozoreva kasneje kot viljamovka. Plod je srednje velik do zelo velik in značilno podolgovate (stekleničaste) oblike. Meso ploda je belo, sočno in sladkega okusa, fine teksture, kožica je zelena do zlato rumena, na sončni strani tudi rdečkasta in je pokrita z rjavkastimi pegami. Čas obiranja na Primorskem je v začetku septembra. Glede vzgoje in pridelave je zelo zahtevna sorta in je v tržni pridelavi najbolj razširjena v Italiji.

Viljamovka

je sorta angleškega porekla in je poletna sorta. Plodovi so zvonaste oblike s srednje dolgimi peclji. Meso je rumenkasto belo, izjemno sočno, zelo fine teksture, z rahlo izraženo kislino tipične muškatne arome. Za dobro skladiščenje je potrebno plodove obrati še preden so rumeno obarvani. Na Primorskem je čas obiranja v drugi dekadi avgusta. Poleg namizne porabe je viljamovka zaradi svoje izredne arome zelo primerna za sušenje in predelavo v alkoholne destilate.

Rdeča viljamovka

Plod ima rdečo kožico in je malo drugačne arome kot običajna viljamovka zato se v večini uporablja za svežo porabo. Zori nekaj dni kasneje kot viljamovka.